Digital marknadsföring · Google · Internetmarknadsföring · LinkedIn · Sökmotorer · Webbstrategi

Synas på Google – tur eller skicklighet?

Jag har berört det där med att synas på Google ett antal gånger. Framför allt när det gäller hur jag själv ligger till. Syftet med att med jämna mellanrum testa hur pass sökbar jag är handlar inte bara om att kunna klippa in en bild – ”titta vad bra det går” – utan även att se hur pass snabbt det går att etablera ett varumärke.

Till viss del har jag haft hjälp av att jag blev intervjuad i Aftonbladet för ett antal år sedan (2001) samt genom min profil på LinkedIn (och en profil på Stayfriends som poppar upp då och då). Bortsett från dessa två (tre) har sökresultatet enbart handlat om min blogg.

När jag la till mig på BlogCatalog kom jag ytterligare ett par placeringar upp och när jag började använda Twitter dök det snabbt upp på resultatlistan också.

Googles nya söktjänst

Jag läste ett inlägg från Nikke Lindqvist om Googles nya realtidstjänst som jag sen följde upp med en artikel på IDG och beslöt mig för att testa ”dagsformen”. Som vanligt utgår jag från mig själv (dvs ”per vikström”) och jag är faktiskt impad över uppdateringshastigheten i realtidssöken.

Oftast är det gamla inlägg som listas från bloggen, men nu var det färska/re/ saker, så det där med ”realtid” kanske fungerar. Fortfarande är det inte det allra senaste som syns, men jag har sju av tio placeringar på förstasidan idag. Här kommer ett axplock:

Per Vikström – LinkedIn
View Per Vikström’s professional profile on LinkedIn. LinkedIn is the world’s largest business network, helping professionals like Per Vikström discover …
se.linkedin.com/in/perre

Per Vikström (pervikstrom) on Twitter
Experienced Project Manager and Internet Professional – letar jobb i Sthlm.
twitter.com/pervikstrom

Per Vikström @ Internet Blog – Information, Comments, Reviews …
I’ve been working with the web as a communication and marketing channel for about ten years. My experience comes from wo…
www.blogcatalog.com/blogs/per-vikstrom-internet.html

Omvänd jobbannons – Erfaren webbprojektledare söker nya utmaningar …
30 nov 2009 … Per Vikström @ Internet. Erfaren webbprojektledares tankar kring … november 30, 2009 Per Vikström Kommentera Gå till kommentarerna …
pervikstrom.wordpress.com/…/omvand-jobbannons-erfaren-webbprojektledare-soker-nya-utmaningar/

Jag vet inte om resultatet beror på:

  1. Att jag skriver rätt ofta på bloggen och försöker vara aktiv i olika forum
  2. Att jag använder mitt eget namn överallt (varumärkespositionering)
  3. Tur?

Förhoppningsvis är det en kombination av 1 och 2. Känns inte helt kul om det bara skulle vara tur. Å andra sidan är det ju bra att ha tur så en kombination av alla tre är kanske det optimala.

”Googla mig! Eller just det – gör inte det…”

MEN – om det är som Simon Sundén skriver nedan (även rubriken ovan kommer från Simon) kanske inte mitt sökresultat är så bra som jag tror:

Det som nu har hänt är att Google  nu lanserat personliga sökresultat som gäller för alla oavsett om du har Google-konto eller ej! Google kollar igenom din historik de senaste 180 dagarna och presenterar ett sökresultat baserat på detta. Du kan således få ett helt annat sökresultat än din granne fastän ni söker på exakt samma term.

Vilket innebär:

Vi får nog tänka om det där med att säga “Googla mig så hittar du mina kontaktuppgifter”. Givetvis kommer detta fortsättningsvis fungera men skulle man dra det till sin spets och alla har personifierade resultat så är det säkerligen så att skulle någon köra en kampanj som… filmen 2012 där man gick ut med “Search 2012″ på affischerna för att hitta information om filmen.

Förut fungerade detta finfint men eftersom personifierat sök kommit in kan det alltid finnas någon som får upp ett annat resultat vid en sökning av 2012.

Så, den listning som jag får fram och som ser bra ut i mina ögon – det kanske bara är jag som ser just det resultatet?

Efter att ha läst igenom det som Google skriver om sökanpassningen känner jag mig i och för sig lugnad – jag surfar alltid i privat läge i Firefox och sparar således inga cookies mellan sessionerna. Kanske kan lita på sökresultatet ändå, eller?

Att synas, eller att icke synas – det är frågan.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s