Projektledning · Web management · Webbutveckling

Hur driver du webbprojekt?

Följer du (ditt företag) en specifik metodik i webbprojekt eller är det ryggmärgen som styr? Jag fick frågan igår på en intervju om hur jag leder projekt inom webbutveckling.

När jag jobbade på Ericsson utbildades alla som skulle jobba med projektledning i PROPS. Det fungerade säkert bra i stora utvecklingsprojekt för t ex nya mobiltelefoner (på den tiden var Ericsson fortfarande Ericsson och inte SE) eller radiobasstationer. Inte för att ta fram mindre webbplatser. Rent konkret innebar det för mig att jag gick en tvådagars utbildning och sen fortsatta jobba i princip på samma sätt som innan utbildningen. Dock med en del nya kunskaper i bakhuvudet.

Under åren har jag aldrig följt en konkret metodik. I många fall har det på företagen hetat att ”vi jobbar agilt”, eller ”vi följer en version av RUP”, vilket kan betyda nästan vad som helst i realiteten. Hos en arbetsgivare där jag frågade om projektmetod fick jag svaret ”det är de femton pärmarna där borta i bokhyllan”. Frågade inte mer efter det.

Jag ser inte på en viss metodik som ett måste, men det är helt klart lättare att som projektledare driva projekt om man vet vad som förväntas av en under projektets gång. En bra metodik kan fungera som en stabil grund att stå på som man sedan kan bygga vidare själva projektet på.

Till viss del kan jag tycka att det är synd att jag inte har en mer ”metodisk bakgrund”, men kommentaren ”du är projektledare i ryggmärgen” som jag fick i slutet av gårdagens intervju värmde. Det går ju faktiskt att gå en utbildning i t ex scrum för att bättra på eventuell brist i utbildningen…

Oavsett metodik tror jag att det viktigaste för en projektledare är att vara drivande, strukturerad och samtidigt lyhörd för vad som sker i projektet. Kunna lyssna av det som sägs och sånt som kanske inte sägs. Konflikthantering är också en bra grej att känna till, trots att man alltid hoppas slippa hamna där. Dessutom – utan engagemang och motivation blir det svårt att leda projektgruppen i mål.

Projektledning – från ax till limpa.

9 reaktioner till “Hur driver du webbprojekt?

 1. Jag känner absolut igen mig i ditt inlägg. Kursbevis och tjusiga diplom är inte nödvändigtvis ett bevis på erfarenhet, kunskap eller fallenhet.
  Stort lycka till // Rebecka [www.toppenjobbet.nu]

  Gilla

 2. ..och bra ledarskapsutbildningar är ett stort plus i valet mellan arbetsgivare! Har hittills inte varit anställd någonstans där detta erbjudits (trots påtryckningar), vilket i min mening är katastrofalt. Tur att man har ett par kursdiplom i alla fall, annars hade det varit svårt att titulera sig 🙂

  Gilla

  1. Hehe… Ja, du har ju en del bra förkortningar på ditt cv. 😉 Det borde vara en självklarhet att satsa på nyutveckling även för projektledare. Utvecklare behöver hela tiden hålla sig a jour med vad som sker inom sina respektive områden. Dessa krav finns även på oss projektledare (kanske inte nödvändigtvis från arbetsgivare, utan från kunder) så vi borde rimligtvis också ges chansen att vidareutbilda oss.

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s