Content Management System (CMS) · EPiServer · Web management · Webbstrategi · Webbutveckling · WordPress

Behoven styr valet av CMS, eller?

Diskussionerna kring publiceringssystem (content management system = CMS) gick heta när Kajeten diskuterade Drupal vs. EPiServer. Även jag märkte av ett väsentligt lyft i statistiken när jag lyfte frågan. Jag tycker att det är rätt intressant hur vissa lägger fram just ”sitt” CMS som det bästa. Åtminstone är det känslan jag får när jag läser lite mellan raderna.

En sak som fick mig att gå i taket idag var nyheten på MKSE om att Valtech går in och förbjuder utvecklarna att rekommendera WordPress till kunder. Hur i h-e (ursäkta) kan man förbjuda en sån sak?

Valtechs försäljningschef har nu lagt in en kommentar på MKSE angående artikeln ovan:

Den fjäder som gav upphov till ovanstående höna var en diskussion kring val av lösning för en specifik kund och ett specifikt behov, där WordPress av olika skäl inte sågs som rätt alternativ. Var på vägen detta uppfattades som generell rekommendation vill jag låta vara osagt, men givet den spridning detta fått kan det vara på sin plats att klargöra:

Valtech är en teknikoberoende leverantör, och vi har inga regler huruvida vi rekommenderar WordPress till våra kunder eller inte. Val av teknik och lösning sker utifrån de specifika behov som kunden har. Vi har tidigare rekommenderat våra kunder WordPress i fall där vi upplevt det som ett bra alternativ, och jag ser inget skäl till att vi inte kommer att göra det igen.

Fredrik Aldegren
Försäljningschef Valtech AB

Kunden köper en webbplats – inte ett specifikt CMS

Tänker mig in i rollen som beställare: jag vill ha ett CMS som uppfyller de krav som jag definierat för min nya webbplats (koppling till existerande affärssytem, möjlighet till e-handel, lastbalansering osv). Helst vill jag givetvis ha en så billig (kostnadseffektiv) lösning som möjligt. Kanske kan jag tänka mig lägga en extra slant på funktionalitet om det inte är någon licenskostnad. Så länge mina baskrav uppfylls bryr jag mig inte om vad publiceringssystemet heter.

Sen kan det ju vara så att större organisationer (som i det nu välomskrivna fallet med Bonnier) väljer ett visst CMS för att leverantören erbjuder någon form av speciallösning, eller för att ”alla andra” använder ett viss CMS (som till viss del gäller för de många kommuner som kör EPiServer-lösningar). Det kommer alltid finnas de som väljer ett visst CMS bara pga namnet, men jag tror ändå att det är viktigt att alltid ha behoven i bakhuvudet: Kan system X leverera det som kund Z vill ha?

Vilket CMS?

Självklart finns det skillnader i vad olika publiceringssystem klarar av att hantera (lastbegränsningar mm), men i mina ögon måste det till syvende och sist handla om kundens/beställarens behov. Utan att känna till mer än vad som står på MKSE om att MåBra och Shortcut lämnar EPiServer för att använda WordPress tycker jag egentligen inte att det är så konstigt. Varför välja licensierade CMS-alternativ när det nu finns andra? Om inte kunden kan se klara fördelar med t ex EPiServer jämfört med Drupal eller WordPress så kommer plånboken avgöra (så länge grundkraven uppfylls).

Det är upp till konsulten/leverantören att visa på varför beställaren ska välja alternativ A, B, eller C. Både ur ett tekniskt/systemmässigt perspektiv, utvecklingsperspektiv samt eventuellt ett support- eller ekonomsikt perspektiv (vad det nu må vara). Om leverantören kan erbjuda flera alternativ kommer säkerligen trovärdigheten för dennes rekommendationer att öka hos kunden. För mer tankar kring detta  – läs mitt inlägg om beställarstöd i webbprojekt.

I fallet med Valtech ovan förstår jag inte varför de istället för att lägga locket på gällande WordPress istället fokuserar på att sälja utvecklingstimmar för WordPress-lösningar,  utöver det som säljs för EPiServer och Polopoly. På så sätt skulle de visa kunden att de har en stark flexibilitet och inte är låsta till en viss systemleverantör. Kan inte Valtech tillhandahålla vad kunderna vill ha kommer andra aktörer kunna göra det och då finns risken att Valtech tappar affärer….

Låt behoven styra – inte namnet på verktyget.

2 reaktioner till “Behoven styr valet av CMS, eller?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s