Blogga · Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Sökmotorer · SEO · Webbkommunikation · Webbstrategi

Du funderar på ny webbplats, har du tänkt på innehållet?

En av de punkter jag fick bakslag på i min optimeringsanalys var textrelevans. Som jag skrev i min kommentar i resultatet kändes det lite pinsamt eftersom detta är ett område som jag utbildat webbredaktörer i under flera år. För att förenkla (och förklara) brukar jag säga att man ska skriva om det man skriver om.

Mer konkret innebär det att om du skriver om bilar, ska du använda ordet ”bil” och inte ”fordon”, ”transportmedel” eller liknande.

Anledningen till detta är två: sökmotorerna (SEO) och läsarna. Både människor och sökmotorer uppskattar om du skriver konkret och använder dig av ord som de förstår. Det finns givetvis undantag (som alltid annars) och det kan t ex vara om du skriver för en viss målgrupp som har andra krav än ”gemene man”. Problemet med sökmotorerna kommer dock kvarstå, så enklast är om du alltid tänker på att skriva konkret och enkelt.

En som kan detta med hur man skriver för webben är Fredrik Wackå. I detta inlägg tar han upp vikten att inte fastna i det tekniska utan även tänka innehåll. Det spelar ingen roll hur avancerad designen är och hur häftig den tekniska lösningen är – om inte innehållet håller hög kvalitet blir både användarupplevelse och sökmotoroptimering lidande.

I webbstrategin

När du tar fram en webbstrategi och går igenom målgrupper, funktionalitet och organisation – glöm då inte bort själva innehållet. Det kan vara värt att t ex se över vilka som ska ansvara för att skriva och se till att de får den utbildning de eventuellt kan behöva. Oavsett vilka tekniska funktioner som du planerar så räcker inte dessa till om innehållet håller en för låg nivå.

Har du en specificerad målgrupp i webbstrategin ska innehållet givetvis vara riktat mot denna. Alla redaktörer som skriver på webbplatsen bör vara medvetna om detta så att texten förmedlar samma budskap och känsla oavsett var på webbplatsen besökaren befinner sig.

En bristfällig satsning på innehåll kan påverka hela upplevelsen av ett besök på webbplatsen och därmed minska antalet besökare och/eller det intryck av företaget/organisationen som besökaren har. Badwill för varumärket helt enkelt.

Content is king! (fortfarande…)

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s