Content Management System (CMS) · EPiServer · Media · Web management · Webbstrategi

Vilket CMS väljer du?

Det talas rätt mycket om content management system (CMS) i dessa dagar. Jag var inne och nuddade vid området i mitt inlägg kring beställarstöd. Min tes gick ut på att företagen behövde hjälp i valet av CMS för att hitta ett som passade deras behov och inte låsa sig vid vad en viss leverantör erbjöd. Längre än så gick jag inte.

Jag tycker att alla skriverier kring Bonniers val av EPiServer som CMS för delar av sin verksamhet är väldigt intressant i detta perspektiv. Martin Edenström har bl a skrivit en hel del om detta. I samband med allt som skrivits i meda har det varit en hel del kommentarer, skriverier och mer eller mindre påhopp. Därför uppskattade jag Martins försök till förtydligande idag, då jag inte (heller) varit helt hundra på varför Bonnier valde EPiServer. Eller… förtydligande. Summering kanske är ett bättre ord.

Ett annat intressant inlägg kring Bonnier är detta. Där förklaras varför Bonnier valde EPiServer istället för Drupal. Det som gör att trovärdigheten ökar i mina ögon är kommentaren:

Jag känner inte att jag har tillräckligt med erfarenhet av Episerver för att uttala mig om dess fördelar eller brister i detta sammanhang.

Det är alltså inget EPiServer-fan som skrivit inlägget. Utöver inlägget som sådant är kommentarerna också läsvärda.

The story continues.

4 reaktioner till “Vilket CMS väljer du?

 1. Det mest intressanta är ju att CMS köpet sker utan att de tänker länka ihop det med redaktionernas övriga flöde. Det kommer inte ske en utveckling utan webb och print kommer stå på två olika ben. Hade det varit 1999 kunde jag förstå det, men det är 2009.

  En CMS i en bransch som blöder måste ju dra nytta av den hårdvara mjukvara som redan finns. Finns det redan ett redaktionellt flöde med ett redaktionellt system, varför då inte satsa på en CMS som utvecklar redaktionen och som gör att samma jobb inte behöver ske två gånger. För grundinformationen ”nyheten” skall ju inte behöva skvalpa runt i två system som kör parallellt utan i ett enda system.

  Jag är kanske tjatig, men det är hål i huvudet då man inte bygger rätt ifrån dag ett. Nu är ju webben en del av affärsmodellen för tidningarna. En tidning utan bra webb har det svårt. Fast det stora problemet idag är ju att få affär kring webben att det skall gå med plus. Det skapas ju inte av att ha ett system för print på ena delen av redaktionen och sen ett annat för webben.

  Vad jag saknar i debatten är tekniska redaktörer som säger ifrån. För skall vi 2009 fortsätta att jobba som på 1900-talet, då är ju något riktigt fel. Tidningar utanför sveriges gränser har insett att de måste ha en redaktion och inte dela upp den på webb och tryck. Det håller inte. Inte så länge webben drar in så lite pengar.

  De flesta svenska tidningar idag har redaktionella system som kan jobba med webb. Det finns undantag så klart, men i ett stort företag som Bonniers måste ju någon veta om vad deras system klarar av 2009. Crossmedia publicering kräver inte flera plattformar, det kräver en enda plattform.

  Sen om nu ryktena stämmer att de fått EPI för inga pengar alls, så glömmer de fortfarande det långsiktiga. Skall det svarta hålet webben få kosta vad det kostar idag, eller skall man komma in i 2000-talet och dra nytta av sina redaktionella system? Tyskar, danskar, holländare, fransmän och engelsmän har förstått det.

  Bonniers chefer skulle kanske åka på IFRAs mässor runt om i världen och se hur utvecklingen är. Det är inte läsplattor. Det är ett system för nyheterna som i sin tur får ut nyheten i flera kanaler.

  Gilla

  1. Jag har ju diskuterat det här med att välja CMS utifrån ens behov tidigare. När det gäller Bonnier är jag inte tillräckligt insatt i vare sig valet som sådant eller vilket alternativ som är ”bäst” för deras verksamhet.

   Däremot håller jag helt klart med dig angående plattform. Det verkar mycket mer logiskt att ha en plattform som är tillräckligt flexibel för att täcka in de behov som finns istället för att jobba med flera olika. Att välja plattform ur ett ekonomiskt perspektiv blir kortsiktigt, som du skriver. Istället bör behoven i verksamheten avgöra valet av publiceringssystem.

   Jag tror att debatten kring Bonnier i synnerhet och CMS i allmänhet kommer fortsätta. Den ska bli väldigt intressant att följa och se var vi till slut hamnar.

   Tack för ditt inlägg Nils!

   Gilla

 2. Vad jag förstått så är det många som inte tror de kommer byta när det kommer till kritan. Mycket för att den som har sista ordet är chefredaktörerna. Så frågan är om Bonnier lyssnar på sina tidningsmakare, eller sitt kommande webteam. Jag vet hur stark makt chefredaktörer har utomland och inom andra förlag. Förlagspiskan kanske inte alls kommer vina och många av tidningarna kommer leva kvar i den miljö de har idag.

  En av de jag har mycket samtal med säger som jag att att valet av EPI inte är ett steg framåt, snarare att segmentera den miljö som råder idag. Två redaktioner som jobbar sida vid sida. Där den ena sidan drar in alla pengar, tryck, samt en sida som bara kostar pengar, webb. På pappret kommer ju utvecklingen av sajterna läggas på det nya bolaget och inte på varje tidning. Då kan de röda siffrorna för webben kanske bli svarta till slut. Fast det kommer ju innebära att den tekniska webkompetensen kommer sitta i något callcenter i Indien om något år.

  Frågan är ju vilka chefredaktörer som kommer gå med på det. Speciellt de som har ett tekniskt intresse eller har en aktiv tekniskredaktör som förstår fördelarna med ett system som publicerar ut i flera kanaler. De flesta kör ju med redaktionella system som kan det idag. Fast de aldrig har kört med det ”live”.

  En sak är klar. Många upplever det som en blixt ifrån klar himmel. Skall bli kul att se om någon vågar starta upproret och vem som i så fall håller i takt pinnen.

  En sak är klar. Kan bonniers R&D starta kontor i USA för att följa utvecklingen av läsplattor, så kan man fråga sig vem som sätter agendan. Klarar de inte av att komma in i 2000-talet och använda de redaktionella systemen som det är tänkt, då undrar jag vem som håller i rodret. Jag förstår inte alls hur Bonnier tänker och vem som har det övergripande ansvaret. Familjen Bonnier vill väl tjäna pengar? Det är väl ingen välgörenhet?

  Gilla

  1. Jag kan förstå att det är många viljor inblandade. Jobbade med DN och Affärsvärlden som kunder tidigare så jag vet att det inte bara är VD o likn som styr i tidningsvärlden, utan att även chefredaktörer och seniora redaktörer har mycket att säga till om.

   Ser fram emot att se vart det hela hamnar. Det enda som är säkert idag är att sista ordet inte är sagt…

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s