Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Sökmotorer · SEO · Webbanalys · Webbkommunikation · Webbstrategi

Sökmotoroptimerad? Del 2

Jag tänkte gå vidare på temat sökmotoroptimering (SEO). Sökmotorkonsult.se är inte ensamma om att ha gratisanalys av hur din sajt ligger till optimeringsmässigt. Även Jajja erbjuder en liknande tjänst. Skillnaden är att du på Sökmotorkonsult.se får en direkt (mycket utförlig) analys och medan det hos Jajja kommer en veckorrapport per mail:

Få en gratis rapport varje vecka med information om hur väl dina sökord rankar i Google.

Hmm… Vi får väl se hur bra den där rapporteringstjänsten fungerar. Jag har tidigare jobbat med Jajja och har inte de bästa erfarenheterna, måste jag erkänna. Ser detta som ett test för att jämföra två rätt smidiga gratistjänster.

Förbättra optimeringen

Det som är ett stort plus med Sökmotorkonsult.se är beskrivningarna av vad som kan göras för att bättra på optimeringen inom de områden som inte får så bra betyg.

Titel

Titeln innehåller inte det sökordet men dock finns något av de olika orden i sökordet med i titeln. Det är bäst om sökordet finns med exakt i titeln.
Om sökordet består av flera ord men alla av orden förekommer inte i titeln så ger det inte full effekt. Din webbsida får större möjlighet att ranka högre på sökordet om det står med exakt i titeln.
-10 poäng

För min del handlar bloggandet (och namnet på bloggen) om att jobba med mitt eget varumärke (klyschigt, jag vet). Vid en sökning på ”per vikström” på Google.se hamnar jag riktigt bra till, så denna del är jag nöjd med.

H1

H1:an innehåller inte det angivna sökordet men dock finns något av de olika orden i sökordet med i H1:an. Det är bäst om sökordet finns med exakt i H1:an.
Om sökordet består av flera ord men alla av orden förekommer inte i H1:an så ger det inte full effekt. Din webbsida får större möjlighet att ranka högre på sökordet om det står med exakt i H1:an.
-5 poäng

Här var jag tvungen att kolla koden. Tydligen är det bara ”Per Vikström @ Internet”, dvs titeln som är H1. Rubrikerna på inläggen får H2. Inte helt smart kanske, men det är inte så mycket att göra just nu, med detta tema.

Antal sidor

Din webbsajt har 39 indexerade sidor enligt Google. Detta är inte så mycket och din webbsajt gynnas om du ökar antalet sidor.
Ju fler sidor en webbsajt har dess bättre. Varje ny relevant webbsida innebär en ökad möjlighet att synas i sökresultaten på fler sökord.
– 10 poäng

Det här är en sak som är förhållandevis lätt att ordna till – bara att skriva mer.

Textrelevans

Texten innehåller inte sökordet men alla delar finns med.
Sökordet finns alltså inte i texten men sökordet består av flera ord och alla dessa ord förekommer. Sidan skulle rankas högre om sökordet finns med så som du har skrivit det
– 10 poäng

Det här skulle jag nog tro är ett av de viktigaste områdena. Lite pinsamt att tappa här faktiskt. Textrelevans handlar om att skriva om det man skriver om, som jag brukar säga när jag pratar optimering med kunder/kollegor. Med ”webbstrategi” som sökord ska jag givetvis använda ordet ”webbstrategi” när jag skriver löptext. Inte förenkla och bara skriva ”strategi”. Slarvigt. Fy mig.

Meta description

Sidan har ingen meta description.
Avsaknad av meta description spelar en förhållnadevis liten roll för din placering i sökresultaten. Dock visas den oftast som en beskrivning av din webbsida i sökresultatet och är viktig för att få folk att klicka på just din sida.
– 4 poäng

Här är jag som WordPress-användare utlämnad till det tema som jag använder. Inte mycket att göra åt.

Meta keywords

Webbsidan har inga meta keywords.
Att meta keywords saknas är ingen stor sak. Google bryr sig inte om detta alls men vissa andra sökmotorer gör det till viss del. Meta keywords ska innehålla maximalt 5 unika sökord och innehålla de sökord du helst vill synas på.
– 2 poäng

Samma resonemang som ovan.

URL

Sidans URL innehåller endast delvis sökordet.
Om en webbsidas URL innehåller hela sökordet är det en fördel även om det inte är ett måste för kunna nå bra resultat på ett sökord. Exempelvis är den optimla URL:en för sökordet ”bil”: http://www.bil.se
– 2 poäng

Som jag skrev under ”Titel” ovan så handlar bloggen om mig och min syn på saker och ting. Att jag ändrade namnet till Per Vikström @ Internet var ju helt klart lyckosamt.

Sammanfattning

Ja, det är en del att arbeta med. Dessutom ser jag fram mot den analys som ska komma från Jajja. Eller – ser fram mot – är nog mest nyfiken på hur den ”rapport” jag ska få ser ut….

Om du bara vill ”prova på” SEO för att se hur din webbplats ligger till rekommenderar jag helt klart Sökmotorkonsult.se. Det kan vara ett sätt att komma igång och se vad SEO handlar om.

Syns du inte, finns du inte.

4 reaktioner till “Sökmotoroptimerad? Del 2

  1. Intressant djupdykning! instämmer med man inte alltid ”skriver om det man skriver” den kan ibland vara svårt att hålla sig till ämnet när man hela tiden rör sig på webben där allt går in i allt!

    Gilla

    1. Ja, precis. Jag tror att det är väsentligt mycket lättare om du har en företagswebb jämfört med att blogga. Då har man en smalare agenda med (förhoppningsvis) ett mer tydligt syfte. Men, så länge man har ”skriv om det du skriver” i bakhuvudet så ska det nog funka – även på bloggen.

      Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s