Användbarhet · Design · Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Web management · Webbstrategi

Tänker du på besökarflöden?

Har du tänkt ut hur du vill att dina besökare ska bete sig på din webbplats? Hur de ska klicka sig fram för att komma dit du vill? Finns det en röd tråd som hjälper besökaren att hitta rätt?

Att sätta upp mål som jag beskrev i ”Mål för webbplatsen…” är ett första steg när det gäller att ta fram en ny webbplats. Ett andra steg gäller att gruppera information och se till att sätta upp strukturer som hjälper besökaren att hitta rätt. När du har en översikt över det som ska finnas med på webbplatsen är det dags att se över hur besökarna ska ta sig från A till B.

Oavsett om du ska bygga om en gammal webbplats som redan har ett existerande innehål som behöver pakteras om eller om du ska bygga en helt ny gäller det att se över hur informationen bäst når ut till besökaren.

Informationsstruktur

En väldigt enkel informationsstruktur kan se ut som nedan:

Exempel informationsstruktur
Exempel på informationsstruktur

Lista alla sidtyper som ska vara med. Det räcker med att lista och beskriva en ”typisk” produktsida med eventuella undersidor. Du behöver inte lista alla om de fungerar och ser ut på samma sätt. Vitsen är att skapa en översikt över innehållet.

Om du är tvekam över hur många sidor och undersidor som behöver beskrivas – det är bättre att beskriva för mycket än för lite. Att ta bort är lättare än att behöva lägga till.

Syftet med att sätta upp en informationstruktur är att du inte ska glömma bort innehåll, men också för att kunna ta bort sådant som kanske kan vara överflödigt. Baserat på det syfte och mål som du satt upp för webbplatsen (och dina övergripande försäljnings- och marknadsföringsmål) väljer du vilket innehåll som ska finnas på webbplatsen.

En liten parentes: med innehåll (och information)  menar jag inte nödvändigtvis textsidor. Det rör sig om alla typer av sidor och kan likväl vara t ex bloggfunktionalitet, flashfilmer osv.

Besökarflöden

Med strukturen på plats är det dags att tänka till kring hur besökarna ska bete sig på webbplatsen. Vad som ska få dem att navigera runt som du helst vill att de ska göra. Det går aldrig att styra besökarna, men du kan påverka dem att agera på ett visst sätt genom tydlighet vad gäller design och text. Ett enkelt flöde kan se ut på detta sätt:

Exempel på besökarflöde
Exempel på besökarflöde

Genom att vara medveten om hur du vill att besökaren ska bete sig kan du se till att design och struktur stödjer besökaren i dennes beteende.

När besökaren följer en länk ska den sida som besökaren kommer till vara tydligt kopplad till den sida som du styrde in besökaren via.

Sedan länge brukar man säga att det inte bör vara mer än tre till fyra klick för att besökaren inte ska tröttna. Detta har förändrats något nu i och med att folk är mer internetvana. Det viktigaste är att vara tydlig så att besökaren förstår varför han/hon behöver klicka sig vidare i strukturen.

I slutet bör det vara någon form av ”belöning”. Denna varierar beroende på verksamhet, men genererar lämpligen någon form av aktivitet från besökarens sida.

Exempel på flöde

Nordnet som vann Internetworlds pris för bästa bankwebb har ett tydligt huvuderbjudande på sina förstasida:

Nordnet - del av startsidan
Nordnet - del av startsidan

Som besökare går det inte att missa inbjudan om att bli ny kund i banken. Samtidigt finns det genvägar och länkar längre ner på sidan för de som redan är kunder.

Efter att ha klickat på ”Läs mer” hamnar man på en landningssida med mer information om hur bra det är att bli kund. Längst ner på sidan finns två tydliga knappar: ”Öppna aktie- och fonddepå” och ”Öppna kapitalförsäkring” som leder till den avslutande delen i flödet.

Självklart är det lättare för företag där besökarna kan teckna avtal direkt på webben jämfört med t ex industriföretag, men motsvarigheten går att göra även där. Skillnaden är att sista steget kan leda till en mötesbokning, broschyrbeställning el likn, allt beroende på vad du kan erbjuda dina besökare på webben.

Lär av de som är bäst inom sina respektive områden – trots att deras verksamhet kan skilja sig mycket från din egen.

Hamna inte på denna lista: Här är årets besvikelser (Internetworld).

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s