Användbarhet · Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Web management · Webbkommunikation · Webbstrategi

Sveriges bästa webbplatser?

Jag gillar att Internetworld listar de bästa webbarna i så många olika kategorier. Det skiljer ju rätt mycket mellan de olika typerna av webbplatser. De fanns tre kategorier som jag fastnade för lite extra: bästa banksajt, bästa myndighetssajt och bästa försäkringssajt. Inget av valen var särskilt förvånande för mig. Tänkte lite kort ge min syn på det hela.

Nordnet

Som jag skrev om Handelsbanken i ”Kunden vet alltid bäst, eller?” så är de svenska storbankerna rätt dåliga på webben. Det ska till uppstickare som Nordnet som dels har en trevlig och uppiggande design, lättanvända navigering och allt innehåll samlat på ett bra sätt. Att de dessutom har Nordnetbloggen som skriver om det som de kan bäst – börs och privatekonomi – är helt kanon!

Personligen känner jag mig lockad av att navigera runt och överallt gör den fräscha designen att det känns som en trevlig bekantskap. Tänker inte byta bank just för tillfället, men tänk bara om fler banker kunde följa efter Nordnet (och Skandiabanken, som jag också gillar).

Polisen

Måste erkänna att jag inte riktigt kommer ihåg hur Polisens gamla webbplats såg ut. Dagens webbplats gillar jag däremot starkt. Toppnavigeringen är tydlig och sånt som man kan behöva snabb hjälp med är upplyft som puffar direkt under navigeringen. Jag hittar allt från passansökningar, polisanmälningar, tips om att säkra upp hemmet till nyheter om vad som händer inom polisen. Dessutom tycker jag att sökmotorn fungerar mycket bra.

Det känns ordentligt uttänkt och någon/några har tänkt till utifrån behoven som finns hos målgruppen. Fler borde tänka till och utgå från besökarnas behov och önskemål. Oavsett om det gäller en företagswebb eller en myndighetswebb har dina besökare vissa behov som du bör bli/vara medveten om…

Trygg Hansa

Redan när jag läste Web Management på Berghs tyckte jag att Trygg Hansa var i en klass för sig när det gällde försäkringsbolagen. Vi gjorde i början av utbildningen ett usability-test som ganska tydligt pekade ut Trygg Hansa som vinnare. Navigeringen är väldigt logisk och dessutom är det alltid nära till avslut när man väl klickat sig ner försäkringsnivån – se detta exempel.

Sammanfattning

Tre solklara vinnare i mina ögon. Nu är det dags för de som inte kom in på listan i år att tänka till och jobba för att lyckas bättre nästa år.

Vilka blir bäst 2010?

2 reaktioner till “Sveriges bästa webbplatser?

  1. Ja, jag har också funderat över urvalet. Tycker att det känns lite godtyckligt. Självklart borde man (åtminstone för de affärsdrivande webbplatserna) ta med webbstrategi och SEO som två komponenter. Varken på sidan http://internetworld.idg.se/2.1006/1.270069/topp-100-juryn-trenderna-som-formar-webben eller http://internetworld.idg.se/2.1006/1.268174/hela-listan-sveriges-100-basta-sajter framgår vilka parametrar som avgör vilken webb som är ”bäst”.

   Om någon läser detta som har mer inblick får du gärna höra av dig, tack!

   Tack för ditt tänkvärda inlägg Magnus!

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s