Blogga · Web management · Webbstrategi

Webbansvarig? Webbredaktör? Ansvarig för webbplats?

Fredrik Wackå skrev för ett par dagar sen om en ny utbildning för webbredaktörer på Mittuniversitetet. Fredrik skriver bl a:

Själv har jag länge hävdat att webbredaktörsrollen måste utvecklas. Allt för många ”redaktörer” är endast skribenter. Och det är ok. Men någon måste ha ansvaret för att innehållet — webbplatsen eller intranätet i sin helhet — skapar rätt effekter. Sajten ska göra sitt jobb för både besökare och organisation.

Jag har tidigare tagit upp frågan gällande hur företag (eller organisationer) arbetar med webben. Om jag ska vara ärlig tror jag inte riktigt att man ska fokusera så mycket på rollen ”webbredaktör”. Det är så mycket mer som krävs i dagens webbarbete. Jag har svårt att se en webbredaktör kunna täcka in alla de kunskapsområden som är viktigt idag: webbmarknadsföring (SEO), trafikanalyser, webbstrategi osv.

Att veta hur man ska skriva för att framgångsrikt kunna kommunicera till de som besöker webbplatsen – ja, där ligger webbredaktörens kompetens. De andra områdena kräver en annan kunskapsbakgrund. Företagen måste komma förbi tänket med en ensam webbansvarig (se mitt inlägg ”Ensam är stark?”) och börja tänka mer affärsmässigt hur webbens möjligheter ska utnyttjas maximalt (se ”Arbetar ni optimalt med webben?”). Sätt samman ett team med kommunikatörer, marknadsförare och analytiker. Då börjar det likna nåt.

Oavsett jobbtitel, om man har ”webbredaktör” i bakhuvudet blir det inte mer än webbkommunikation. Det krävs andra typer av kunskaper och kompetenser för att tänka ”affärer”.

Lyft blicken och lyckas.

3 reaktioner till “Webbansvarig? Webbredaktör? Ansvarig för webbplats?

 1. Intressant diskussion, Per! Men jag tycker du har fel. Att säga att en webbredaktör inte har med affärer att göra är för mig huvudlöst. Med den inställningen kommer innehållet aldrig att bli affärsdrivande. Självklart behövs många kompetenser. Men det som förenar webbanalytiker, seo-specialister, interaktionsdesigner, marknadsförare, systemutvecklare… ja vilken profession du än kan tänka dig är att deras arbete till sist ska ge effekt på innehållet. Och som centralperson för innehållet står redaktören.

  Så om man säger att webbredaktören inte kan driva affärer säger man att sajten inte kan driva affärer.

  Men en intressant diskussion som sagt! Det kommer att hända mycket de närmaste åren kring Web Governance.

  Gilla

  1. Jag tror att vi i grunden är överens, men jag vill undvika titeln ”webbredaktör”. För mig hänger den ihop med när det var en ensam individ som satt och pulade med webbplatsen. Idag ser jag den rollen som direkt kopplad till att jobba med det redaktionella innehållet. Och en webbplats är så mycket mer än bara text och bilder. Informationsstruktur och funktionalitet t ex.

   Den roll som jag ser som huvudansvarig är ”webbansvarig” (web manager, Internet manager). Då lyfter man rollen från att endast handla om textinnehåll till att täcka allt som rör webben. i större organisationer kan det finnas en webbansvarig med övergripande ansvar och ett antal webbredaktörer som ansvarar för olika delar.

   Jag tror som sagt var att vi menar i princip samma sak, så länge ”webbredaktör”=”webbansvarig”.

   Håller med om att det är en mycket intressant diskussion. Ju mer företagen förändrar sitt sätt att arbeta med webbmediet, desto fler roller och funktioner kommer tillkomma.

   Tack för din input!

   Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s