Blogga · Sociala medier · Sociala nätverk · Webbstrategi

Sociala medier på företagswebbar?

På bloggen Digitala Affärer som Internetworld driver läste jag en grej om sociala medier.  Artikelförfattaren skriver bl a:

En färsk undersökning med 60 svenska marknadschefer som gjorts av Episerver, leverantör av publiceringssystem, visar att var fjärde medelstort företag (23 procent) planerar att utveckla webbplatsen för att kunna hantera sociala medier. De andra svarsalternativen var personalisering på webbplatsen (8 procent) och att kunna hantera rörlig bild (6 procent). Men den största delen av företagen (47 procent) valde alternativet “vi har inte bestämt exakt vad vi ska göra på webben ännu”. Episervers analys är att de funderar på hur de kan få ut maximal affärsnytta för satsningar inom digital marknadsföring och sociala medier.

Tolkningen av orsaken till resultatet är:

De konkreta exemplen finns och visar på att sociala medier driver engagemang, men hur ska det kopplas tillbaka till affären? De företag som inte har testat sociala medier är också de som är mest skeptiska.

När jag läser artikeln får jag en känsla av att artikelförfattaren är förvånad över att inte flera företag förstått vitsen med sociala medier. Med de erfarenheter jag har från kunder som pratar om att ”vi vill ha sociala medier  på vår webbplats – hur gör vi?” så tycker jag att det är rätt bra att känna en viss skepticism. Som jag skrev om i ”Mål för sociala medier?” finns det inget självändamål med t ex en blogg. Om VD ska skriva månadsbrev är det inte nödvändigt att göra det i form av en ”VD-blogg”, bara för att bloggar är web 2.o och så väldigt ”hippt”…

Jag hoppas att de 47% osäkra inte hoppar på sociala-medier-tåget bara för att ”alla andra gör det”. Se över vad som ger mest affärsnytta och glöm det som är ”coolt” och ”spännande”.

Tänk affärer, inte reklam.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s