EPiServer · Konsulter · Web management · Webbstrategi · Webbutveckling

Beställarstöd i webbprojekt?

Jag tycker att det allt oftare dyker upp frågor kring hur företag kan få stöd och hjälp kring webbprojekt. Inte det traditionella, att jag som säljare/projektledare på en webb-byrå berättar för kunden (beställaren) vilket system han/hon ska ha och vad det kommer kosta. Nej, utan hur företagen kan få objektiv hjälp med att:

  1. sätta upp mål och ambitioner gällande webben,
  2. välja vilken typ av verktyg de behöver för att skapa och lyckas med webbsatsningen

Det finns ett antal aktörer inom detta område: t ex Alenio, Anegy och Duma som hjälper sina kunder att välja rätt. Jag är dock förvånad över att det finns så pass många företag där ute som sätter sig helt i sina teknikleverantörers händer, utan att ha tänkt till ordentligt vad de behöver. Redan i inlägget ”Investera utan att planera?” var jag inne på detta och jag har nämnt det i ett par senare inlägg också.

Företagen behöver tydligt stöd när det gäller att se över nuvarande och kommande webbsatningar. Än en gång är ”varför?” en av nyckelfrågorna. Det är alldeles för lätt att sälja in en webbplats byggd i t ex EPiServer utan att ta reda på vad kunden verkligen är ute efter. Alltför ofta agerar konsulten hårdvaruleverantör och säljer in de produkter som man har avtal med: EPiServer, Omniture etc, utan att veta om kunden verkligen behöver just dessa.

Jag har ett exempel från ett projekt i våras. Kunden behövde en avancerad lösning. Vi gjorde en förstudie och kom fram till att det skulle krävas ett komplext CM-system, men eftersom vi var bäst på EPiServer rekommenderade vi att de skulle välja en EPi-lösning. Det funkade, men det var ju inte helt rätt. Som leverantör av system X kommer man givetvis rekommendera system X, eller?

Om du har en stor budget och står och funderar på hur du bäst ska göra av med den – se till att få hjälp av en oberoende aktör om du inte själv känner att du kan strukturera upp idéer och tankar. Det är dumt att måla in sig i ett hörn och välja ett system som inte kan leverera det du behöver.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s