Digital marknadsföring · EPiServer · Internetmarknadsföring · Web management · Webbstrategi · Webbutveckling

Varför så få ”varför” i webbprojekt och vad ska kunden göra på din sajt?

Ett ”vanligt” EPiServer-projekt under min tid på Getupdated innebar oftast att kunden ville ha en ny webbplats. Punkt. Designen kanske kom från en annan leverantör och vårt uppdrag var att implementera den nya designen med tillhörande funktionalitet i form av en EPi-lösning. Inte så mycket mer än så.

Det som slog mig rätt snart var att väldigt få kunder kunde komma med ett bra svar på varför de behövde en ny webbplats. Jag hade som vana att på startmötet ställa en del frågor kring den nya webben: vad kunden ville uppnå, mål/syfte, organisation bakom, osv. Lite talade jag kanske mot våra egna säljare när jag ifrågasatte kundens vilja att uppgradera från en helt ok EPi 4 till en EPi 5, men jag ville ge ett mervärde. Inte bara ny design, några nya funktioner och ett uppfräschat administrativt gränssnitt.

Som jag tagit upp i ett antal inlägg tidigare (”Investera utan att planera?”, ”Ska du migrera din webbplats?”, ”På väg att ta fram en webbstrategi?”) är det en hel del att fundera på innan man drar igång ett webbprojekt, samtidigt som det fortfarande är många företagare som bara kör på.

Vem äger webbplatsen?

Till viss del kanske problematiken kring inköp av nya webbplatser kan härledas till vem på företaget som är beställare. IT-avdelningen ser webben som ett tekniskt ”måste” – ”alla andra har ju webbplatser”. Marknads-/kommunikationsavdelningen inser att det är smidigt med en webbplats för där kan man skriva en massa om företaget så att nyfikna, kunder, journalister m fl kan hitta informationen via sökmotorer och gå in och läsa. Men sen då?

Båda dessa angreppssätt ser webbplatsen som en kostnad. Antingen på det ena eller andra kontot. Dock inget direkt svar på varför. Ingen bra anledning som kan förklara viljan att lägga ner ett antal hundratusen kronor på en ny webb.

Ny deltagare i webbarbetet

Om du som företagare kopplar in försäljningsavdelningen på ett tidigt stadium kan det bli naturligare att börja fundera på hur ni kan tjäna pengar på webben, istället för att bara spendera, förlåt – investera.

Dvs, hur kan ni skapa affärer via webben? Där har du ett bra varför – använda webben som försäljningskanal.

Rent utvecklingsmässigt behöver det inte betyda så mycket. Varken i tid eller pengar. Du kan fortfarande landa på 300.000 – 400.000 för en ny EPi-sajt. Nej, det som är grejen är vad du har på sajten – hur du använder bra, säljande innehåll och hjälper besökaren att gå från att bara vara en nyfiken besökare till att bli en kund.

Du behöver inte nödvändigtvis några avancerade funktioner. Det kan räcka med allt från enkla kontakt-/beställningsformulär, möjlighet för kunden att göra en offertbeställning, till att länka till en e-shop. Huvudsaken är att du tänker till och att du har en plan för hur du vill att den potentiella kunden ska agera när han/hon känner ”wow, det här vill jag ha!”.

Ifrågasätt invanda mönster och öppna upp för nytt tänkande.

3 reaktioner till “Varför så få ”varför” i webbprojekt och vad ska kunden göra på din sajt?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s