Jobb · Projektledning · Web management

Projektledaren – tekniker, verksamhetsutvecklare… eller ledare?

På intervjuer får jag ofta frågan om hur jag ser på projektledning. Inte hur jag leder projekt eller nåt sånt utan just – ”hur ser du på projektledning?”. Jag har funderat en del kring detta. Det blir en naturlig följd när man läser kravprofiler för projektledare och inser att det finns ett par olika typer av projektledare. Minst.

Om jag nu ska svara på frågan så handlar projektledning för mig om att leda en projektgrupp från projektstart till slutet. Som projektledare sätter jag samman en lämplig projektgrupp som jag informerar om vad som ska göras. Startmöten, projektplaner, tidsplaner, tekniska specifikationer. Allt det ingår i det jobb som ska göras innan projektet kommer igång på allvar. När dessa första – administrativa – punkerna är avklarade gäller det att hela tiden leda gruppen i rätt riktning så att man når målet.

Rätt förenklat, men jag tror ändå att jag fick med huvuddelarna. Så till det där med olika projektledartyper. En teknisk projektledare är ju rätt lätt att förstå – han/hon har ett tekniskt fokus. Kanske själv jobbat som utvecklare/arkitekt tidigare och kan tekniken. Kanske inte världsbäst på att dokumentera, administrera och leda, men bra på att hålla ihop själva utvecklingen.

Det som jag ibland har svårt att förstå är ”projektledare med tekniskt kunnande”. Det är en luddig beskrivning som täcker in allt från tekniska projektledare (”med minst fem års utveckling i bagaget”) till individer som har ett hum kring webbteknik. Varför inte säga ”teknisk projektledare” eller ”projektledare med förståelse för webbteknik”. Hmm… låter lite flummigt det med.

Jag ser mig i alla fall som en projektledare som förstår webbteknik. För tio år sen satt jag och hackade HTML som ”alla andra”. Det tog dock inte så många år för mig att inse att jag var bättre på att få andra att jobb i grupp och åstadkomma bra saker (dvs jobba som projektledare), än att själv försöka programmera/utveckla.

Ett lite nyare område som dykt upp på sistone är ”projektledare med verksamhetskunnande”. Det är en ännu mer intressant titel. Den används lite olika beroende på vilket företag/organisation som ligger bakom. Min tolkning är att det är en individ med större fokus på organisation och verksamhet (produkter, tjänster osv) och mindre fokus på tekniken. Det skulle kunna vara så i alla fall, men det skiljer sig från fall till fall. Ingen riktig logik som jag ser det.

Oavsett om projektledare har teknisk, verksamhetsmässig eller marknadsföringsmässig bakgrund tycker jag att man ofta glömmer det som t o m finns i jobbtiteln som sådan – ledarskap. Projektledning handlar om att leda projekt. Jag inser att det hos t ex tekniska konsulter finns en stor fördel om projektledare har teknisk kompetens och kunskap om den typen av projekt han/hon ska leda – speciellt om det handlar om större, tekniska projekt – men för den delen får man inte glömma vikten av att kunna leda.

Jag har mött duktiga projektledare som kan en hel del om teknik och arkitektur, men inte vetat hur man leder en grupp. Inte känt till hur man arbetar med gruppdynamik. Inte vetat hur man jobbar med konflikthantering och kriser. Du kan vara certifierad i både det ena och det andra och kunna arbeta efter en mängd olika projektmetoder, men om du inte kan leda människor – då är du i mina ögon ingen bra projektledare.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s