Facebook · Sociala medier · Sociala nätverk · Webbstrategi

Mål för sociala medier?

Jag var tydligen inte ensam om att ta upp frågan angående mål för sociala medier häromdagen. Idag såg jag inlägget ”Tappa inte fattningen inför de sociala nätverken” på IDG.se som var inne på samma sak.

”Jag känner att vi inte är tillräckligt aktiva i vår webbnärvaro. Vi måste sätta upp en blogg, eller börja kwittra eller vad det heter”, sa företagsledaren trevande.

Från sina konsultande kompisar kan man ibland få höra riktigt sköna kundcitat. Det är på en gång kul, oroväckande och lite sorgligt

Det är så sant och samtidigt så sorgligt. Det finns för många som tror att man måste saker och ting när det gäller sociala medier. Som jag sagt så många gånger om så finns det inget självändamål med att ha bloggar, finnas på Facebook, twittra osv. Precis på samma sätt som att ett företag aldrig skulle börja tillverka en ny produkt om de inte visste hur och hade ett väl uttänkt ”varför” ska man inte slänga sig över sociala medier och börjar blogga, utan att veta varför.

Det är en god idé att stanna upp och fundera på vad man vill åstadkomma.

Döp inte om vd:ns krönika till blogg. Skapa inte en fanclub på Facebook om du inte kan definiera varför. Börja inte twittra planlöst för att känna att du är ”på”. Ta ett djupt andetag och ta fram dina gamla analysmetoder om du vill.

Jag hoppas att hype-perioden snart är över och företagarna börjar inse att det handlar om ännu en kommunikationskanal (med vissa nya förutsättningar) och inte ett fenomen.

Tänk först. Gör sen.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s