Digital marknadsföring · Facebook · Google · Internetmarknadsföring · LinkedIn · Sociala medier · Sociala nätverk · Webbanalys · Webbstrategi

Mål för webbplatsen – återkommande besökare, ROI, snygg design?

Jag tänkte gå lite mer på djupet kring det där med mål. Det finns två olika typer av mål: tangibla och intangibla. På vanlig svenska innebär det mätbara, respektive omätbara mål. T ex 1000 besökare om dagen vs ”snygg design”.

Mål för företagswebbar (corporate webb)

Jag skulle tro att detta är den i särklass vanligaste typen av webblats. Det är en webbplats som informerar om ett företag (eller organisation). Information som syftar till att besökaren när han/hon lämnar webbplatsen ska ha en kunskap som personen (troligen) inte hade innan besöket. Ett exempel på detta är t ex Ericsson’s webbplats.

Intangibla mål

 • Språket ska på ett enkelt sätt förklara vilka vi är och våra produkter
 • Designen ska ge en internationell känsla
 • Besökarna ska känna sig välkomna på förstasidan och snabbt ledas rätt
 • osv

Tangibla mål

 • Vi ska ha 1000 besökare om dagen
 • 40 % av alla besök ska vara återkommande besökare
 • Besökarna ska stanna i minst 30 sekunder på varje sida
 • osv

Alla målen är lika viktiga, men det är inte möjligt att vid ett givet ögonblick gå in i ditt analysprogran och se om målet kring ”internationell känsla” är uppnått. Däremot är det inga problem att gå in och titta på statistiken kring antal besökare och hur navigationsflödena ser ut. Kombinationen mellan det mätbara och icke-mätbara målen skapar en komplett bild kring vart du är på väg.

För att ta reda på om de omätbara målen är uppnådda kan du använda sig av enkäter eller intervjuer online eller via t ex mail. Du kan bjuda in dina besökare till en feedback-grupp som, genom att svara på frågor om webbplatsen, kan vinna olika typer av priser. Med ett frågeutskick i kvartalet som tar fem minuter att fylla i kan detta bli en bra källa för input.

De mätbara målen håller du koll på genom ditt statistikverktyg. Det finns många olika varianter på marknaden, men Google Analytics är gratis och börjar bli mer och mer använt även av ”proffs”. Oavsett vilket verktyg du väljer – se till att du inser möjligheterna och kan ta fram de siffror som du behöver för din analys.

E-handelswebbar

Om du bedriver någon form av handel på din webbplats kan du sätta upp utterligare en kategori av mål – affärsmål eller finansiella mål (ROI). Fortfarande kan de intagibla målen vara i princip detsamma och målen kring besökare kan även de vara oförändrade. De finansiella målen är snarare en extra kategori mål.

Exempel på affärsmål

 • 25% av den totala försäljningen ska gå via webbplatsen (webben är komplement till butiker)
 • Investeringen på 5 MSEK ska vara återbetald inom två år
 • Varje kund ska i genomsnitt handla för 250 kr per besök på webbplatsen
 • Priset på varorna ska ligga 5% under vårt butikspris
 • osv

Jag tänker inte gå djupare in på detta då jag tror att de flesta som driver/startar en e-handel idag har koll på detta. Det kan dock vara intressant även för de som har en ”vanlig” webbplats att börja tänka i investeringstermer. Webbsatsningar på hundratusentals kronor är rätt vanliga och ofta finns det ingen tanke på ROI…

Sociala medier

Detta får fortfarande anses vara en rätt ny företeelse. Trots att många webbplatser har en lösning för bloggar och diskussionsforum och har sidor på Facebook och LinkedIn så är det i mina ögon mycket ”nyhetens behag”. Visst, företagen har insett vikten av att ha kontakt med kunder och potentiella kunder på flera arenor, men varför och vad ska denna kontakt leda till?

Målen för insatser kring sociala medier kan antingen bestå i att t ex mäta trafiken från Facebook, LinkedIn, Twitter mm, eller genom att fråga om hur indiverna kom att höra om företaget/webbplatsen. Jag tycker inte att det finns något självändamål med att finnas där.

Tänk till vad kring du vill åstadkomma. Antingen i PR/marknadsföringstermer (intagibla mål) eller i statistiska temer. Gör inget för att en ”cool” konsult säger att du ”måste”. Tänk efter vad som gynnar just dig och ditt företag (din organisation).

Sen vill jag höja ett varningens  finger – ju mer du utsätter dig för granskning i olika medier, på olika webbplatser, i olika forum mm, desto mer kommer folk att tycka och tänka. Du behöver ha en plan för detta. Vem gör vad ”when the shit hits the fan”? Har du en färdig kommunikationsplan för krishantering?

Tänk efter före.

En reaktion till “Mål för webbplatsen – återkommande besökare, ROI, snygg design?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s