Användbarhet · Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Web management · Webbanalys · Webbkommunikation · Webbstrategi

På väg att ta fram en webbstrategi?

För ett par år sen jobbade jag som webbansvarig på ett företag där vi just genomfört en stor lansering av en ny webbplats på en ny CMS-plattform. Det talades internt om att företaget tagit ett stort kliv framåt inom webbområdet, trots att vi i mina ögon nu äntligen var på samma nivå som många andra aktörer på marknaden och (äntligen) hade ett modernt arbetsverktyg för att lättare kunna kommunicera digitalt.

Jag var redo för steg två. Ett steg som jag ansåg innebar att vi skulle börja jobba mer strategiskt med webben. Nu var inte mina kollegor högre upp i organisationen redo för samma sak, men det är en annan historia.

Så, om man nu vill börja arbetet med att ta fram en webbstrategi – var ska man börja?

Nulägesanalys

Först och främst måste du veta var du står idag. Hur ser dagens webbplats ut? Hur används den? Vilken typ av besökare har den?

Andra frågor gäller webborganisationen och den tekniska plattformen. Är det en person som är ensamt ansvarig eller har ni en hel avdelning? När det gäller tekniken handlar det främst om frågan kring vilket system som används och om det är dags att byta eller uppgradera detta. Om ni har en webbplats som består av egenutvecklade HTML-sidor kan det vara dags att ta steget upp till ett modernt CMS-verktyg. Har ni en ny webbplats byggt i t ex EPiServer, då behöver ni kanske inte tänka så mycket på den biten. Då kan det vara bättre att fokusera på informationsstruktur och den typen av frågor.

SWOT

Jag hoppas och tror att de flesta vet vad SWOT betyder. Du behöver ta reda på vad ditt företag har för styrkor, svagheter, möjligheter och hot i samband med nulägesanalysen. Titta på vad dina konkurrenter har gjort och se till att klura ut vad du behöver göra för att lyckas bättre. Alla har svagheter och hot. Var ärlig och ta med allt, oavsett om det känns positivt eller negativt. Det här är så viktigt att jag valt att lägga det som en egen punkt efter nulägesanalysen, men egentligen hör de två ihop.

Mål

Efter att dagsläget är utrett gäller det att veta åt vilket håll du vill ta dig. Du behöver sätta upp mål. För att förenkla arbetet och inte blanda stort och smått kan det vara lämpligt att både ta fram övergripande mål (årsbasis) och delmål (månad/kvartal). Genom att vara så konkret som möjlig är det lättare att göra uppföljningar med hjälp av analysverktyg.

Något som lätt händer när man ska formulera mål är att man tänker på mål som ”snygg och lättnavigerad webbplats”, ”webbplatsen ska visa aktuell information” mm. Det är inget fel med såna mål, men det blir svårt för dig att mäta ”snygg och lättnavigerad”.

Använd istället denna typ av formuleringar:

  • Öka andelen besökare till 1 000 per dag inom sex månader
  • 40-60 % återkommande besökare på månadsbasis
  • Webbplatsen ska fungera i enlighet med W3C-reglerna

Här blir det mycket lättare för dig att gå tillbaka och kontrollera – ”har vi verkligen haft 1 000 besökare per dag?”.

Innehåll

Tänk över sånt som gäller informationsstruktur, användandet av symboler, funktionalitet (t ex ShareThis eller utskriftsfunktion), vilken typ av språk du ska använda (enkla meningar, teknisk jargong osv), användande av länkar, kontaktmöjligheter, användarvänlighet mm. Kort sagt handlar det om hur innehållet ska uppfattas och hanteras av besökaren för att denne ska få en så bra upplevelse som möjligt (och komma tillbaka igen).

Funktionalitet

Jag var inne på detta redan i stycket ovan. Skillnaden är att du här beskriver hur de olika funktionerna ska fungera: ”När du klickar på X ska Y ske och sen…”. Här kan du även beskriva hur ni t ex ska jobba med sökmotoroptimering, sociala medier, personalisering, eller vad det nu må vara.

Om du har en webbkonsult som ska bygga en ny webbplats åt er är detta ett viktigt avsnitt. Det här kan vara sånt som ligger utanför ”standardpaketet” i t ex ett CMS-verktyg och det är bra om du är så tydlig som möjlig med hur du vill att det ska fungera. Givetvis kan du ta hjälp av konsulten för att det ska bli korrekt beskrivet.

Målgrupper

Vilka vill du ska besöka din webbplats? Hur ser din ”typiske” kund ut? För att kunna kommunicera på rätt sätt, använda rätt ord, rätt uttryck mm, gäller det att du vet vem du har på andra sidan skärmen. Är det en 60-årig industriarbetare eller en 22-årig student som pluggar design? Försök att skapa personligheter som motsvarar de som du vill ska besöka din webbplats och undersök vad som får dessa att hitta till just dig.

Organisation

Hur var det egentligen? Var det en ensam person som skötte om allt som rörde webben?

Gå ifrån tänket kring den ensamme webbspecialisten/webbnörden. Stora delar av företaget behöver engageras för att ni ska lyckas med er webbsatsning: försäljningsavdelningen, kommunikation/marknad, HR, IT… Läs mer om detta i inlägget ”Arbetar ni optimalt med webben?”.

Slutord

Det är inte så jobbigt som det kanske verkar. Du behöver inte heller göra allt på en gång, utan det går att låta det växa fram. När du väl är klar är det viktigt att komma ihåg en sak: du är aldrig klar. Strategin behöver uppdateras kontinuerligt (årligen) gällande nya mål, en ändrad omvärld, förändrad konkurrenssituation osv. Det finns inga genvägar. För att lyckas måste man jobba hårt.

Allt går, utom nyfödda barn och tennsoldater.

3 reaktioner till “På väg att ta fram en webbstrategi?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s