Jobb · Konsulter

Köparens marknad?

Som jobbsökare är det rätt tydligt att det – åtminstone inom mitt område – är köparens marknad. Det är rätt många sökande på varje tjänst och utöver de som inte har jobb idag är det många som nu börjar se sig om efter nåt nytt. Nu när ekonomin så sakteliga verkar vara på väg uppåt. Kampen är hård. Det finns mycket kompetens som letar efter nya utmaningar.

Även bland IT-konsulter är läget liknande. Jag var på en intervju igår och som jag fick beskrivet är läget just nu att det finns ett överskott av leverantörer. Anledningen skulle vara att konsulter som tvingats gå från sina gamla arbetsgivare nu ser chansen att starta eget. Dessa nyblivna egenföretagare gör en enkel kalkyl kring hur mycket de behöver ta i timtaxa för att täcka lön och sociala avgifter och placerar sig sedan på den nedre skalan, vilket pressar prserna. Det som dock, som jag förstod, kommer bli följden på längre sikt (efter första projektet) är att många av ensamföretagarna kommer känna av hur det är att sitta och kallringa utan resultat och vad som händer utan debitering. Tomt i kassan.Vad det – troligtvis – leder till är att de nyblivna ”egenkonsulterna” söker sig tillbaka till en fast anställning. Färre leverantörer ger ett lägre utbud, vilket ger en högre efterfrågan och höjer den allmänna prisbilden. Marknaden stabiliseras.

Efter MKSE-artikeln om att 2 av 5 CMS-jobb försvunnit som jag skrev om blev jag förvånad av att det inte var fler jobb ute nu när det börjar talas om vändning. Enligt Martin Edenström på MKSE är anledningen att annonserna släpar efter med två till fyra månader. Det vi ser nu är alltså ett resultat av hur läget – det uppfattade läget –  var i somras. Jag hoppas att det den positiva stämning som alltmer börjar märkas i affärspressen nu snart smittar av sig på beställare av IT-tjänster och IT-konsulterna själva.

Det gäller att ta för sig medan man kan och inte hamna på efterkälken för att man inte vågar.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s