EPiServer · Web management · Webbstrategi · Webbutveckling

Ska du migrera din webbplats?

Det är dags för en ny webbplats. Ny plattform. Ny design. Uppdatering. Ny systemversion.

Oavsett vilket är det ett par saker som det är bra att tänka på innan du börjar:

  1. Ställ dig först frågan ”varför?”: Går ni från t ex EpiServer 4.5 till 5? Lämnar ni en statisk HTML-lösning för att ta steget mot en modern CM-lösning? En enkel fråga kring huvudorsaken för migreringen. Om du satsar t ex 300 000 kr på en ny EPi-lösning är det en högst berättigad fråga.
  2. Hur påverkas organisationen av att behöva använda ett nytt verktyg? Vilka behöver utbildning och hur mycket? Detta påverkar tidsschemat. Ta höjd för utbildning och interna möten. Se till att alla som ska jobba mer verktyget vet om det i god tid så det inte blir ett innehållsvacuum innan alla redaktörer är på banan.
  3. Kommer du i samband med migreringen även se över mål-/strategiarbetet för webben? Detta är ett bra tillfälle att ta ett större tag om hela arbetet med webben. Inte bara IT och kommunikation bör vara aktiva utan ta även med försäljningsavdelningen. Nu har du chansen att göra ett ordentlig arbete internt, inte bara göra en face-lift av din gamla webblösning.
  4. Hur räknar du hem investeringen? Är det möjligt? Det är inte alltid så lätt att se hur en migrering kan ”löna” sig, men genom förbättrad informationsstruktur och en lösning som är bättre anpassad till SEO onsite-optimering kan ett resultat vara att fler hittar in till sajten och hör av sig via epost och telefon – nya kunder.
  5. Planering är A och O. Sätt upp en tidsplan och ta med alla punkter som ska genomföras, sådant som du behöver extern hjälp med, sådant som olika delar av din egen organisation ska leverera, utbildning, möten osv. När du fått fram en i dina ögon realistisk tidsplan, lägg på 20% extra. Det behövs.

Sen är det ”bara” att köra igång. Excel är ett bra redskap för att se över och gruppera informationen i huvud- och undergrupper. MS Project hjälper dig att ta fram en snygg tidsplan. Ta ett djupt andetag och dyk in. Det kommer bli ett tufft projekt, men resultatet kommer säkerligen vara bättre än hur det såg ut när du började.

Jag har genomfört ett antal migreringsprojekt och lärt mig en hel del om fällor och misstag som är lätta att göra. Fråga mig så slipper du göra samma sak själv.

En reaktion till “Ska du migrera din webbplats?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s