Användbarhet · Webbutveckling

Modulbyggande – nyhet eller skåpmat?

När jag på våren 2001 jobbade på ett Ericsson-bolag med webbutveckling blev vi kontaktade av ett bolag (iBizkit – uppköpta av Pdb 2007) som hade ett system för intranät som var helt uppbyggt av moduler. Som intranätsansvarig kunde du själv välja vilka moduler som skulle visas för användaren, som sen i sin tur kunde dra-och-släppa de utvalda modulerna på sidan så att de hamnade i önskad ordning.

Jag blev kanonimpad av modultänket! Det fanns även för externwebbar, men inte lika utpräglat som på intranät (eftersom intranätet krävde inloggning och varje användare därigenom blev identifierad). Tyvärr kom krisen till Ericsson under senvåren och sommaren 2001 och all tanke på mer avancerade intranät försvann ut genom dörren.

Under åren har tanken på att bygga webbplatser med hjälp av moduler kommit och gått. I vissa CM-system är det t ex möjligt att dra och släppa. Se bara på SEOCMS från mina fd kollegor på Getupdated. Där presenteras ”dra-och-släpp” som en del i paketlösningen.

Vad är jag då ute efter med detta långa intro? Jo, i måndags skrev Internetworld om Hemsida24 som har en lösning som möjliggör för e-handlare att själva bygga sina egna webbplatser. Kan inte annat än att applådera initiativet. Allt som förenklar är av godo. Hoppas bara att idén bär sig så att Hemsida24s kunder inte plötsligt står med en lösning utan teknisk support…

KISS = Keep It Simple (Stupid)

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s