Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Jobb · Webbstrategi

Hur använder du webben?

Jag var på jobbintervju igår hos ett internationellt företag. De har verksamhet över hela världen med sammanlagt 200+ webbplatser. Jag tycker att det är rätt imponerande siffror och blev självklart nyfiken på hur det hela koordinerades. Svaret var en decentraliserad organisation där varje enhet styrde över sin egen webbplats. Branschen där företaget verkar är i mångt och mycket lite ”efter” inom webbanvändandet och har sajter mest för att man ”måste”.

När jag satt på intervjun och lyssnade började jag fundera. Hur kan ett företag satsa pengar (rätt mycket i detta fall) på något som enheterna/dotterbolagen kanske inte är helt säker på hur de ska använda?

Inte för att alla företag behöver använda sin webbplats för e-handel eller koppla det till ett CRM-system. Det är helt ok att ”bara” använda webben för att kommunicera ut ett slags digitalt visitkort (läs ”enklare infosajt”). MEN, det är viktigt att man har tagit ett medvetet beslut kring detta. Att göra på ett visst sätt för att det förväntas av en – glöm det. Vad ska du använda din nybyggda webbplats till? Du köper ju inte en bil som du sen bara låter stå eftersom ”alla andra” också har bil.

Ju mer pengar du tänkt lägga på din webbplats, desto viktigare att du lägger dem på rätt sak. En enkel infosajt på fem sidor kräver inte lika mycket tankearbete som en global satsning i 50 länder (en viss planering krävs givetvis alltid, oavsett storlek på webbsatsning). Det som ibland skrämmer mig är att företag kan driva rätt stora projekt med rätt mycket pengar inblandade, utan att vara helt på det klara med vilken typ av webbplats man vill ha.

En infosajt behöver inte vara på bara fem sidor. Den kan lika gärna vara på 50 sidor. Jag skulle tro att när företag med internetovana tänker ”webb” oftast tänker på infosajter. Inget fel med det, men med en budget på 300 000 kronor blir en infosajt lite…. tunn. Hur ska du räkna hem din investering? Än en gång är vi tillbaka till det där med syfte och mål. Om du vill skapa en snyggare look-and-feel för ditt företag kan en ny infosajt fungera, men glöm inte syfte och mål. Har du 300 000 över? Kör på den nya sajten. Är det mycket pengar? Tänk efter hur du kan använda sajten för att kreera affärsmöjligheter. Syfte och mål.

Allt handlar om syfte och mål.

En reaktion till “Hur använder du webben?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s