Digital marknadsföring · Internetmarknadsföring · Webbanalys · Webbstrategi

Hur vet du att du lyckats?

Jag har tjatat en del om syfte och mål. Förhoppningsvis har du som läsare nu förstått att jag tycker att det är a och o när man jobbar med en webbplats. Om du har satt upp ett konkret syfte och punktat upp ett eller flera mål kommer nästa fråga: hur vet du att du lyckats?

Ett bra mål är ett mål i stil med ”vi ska ha 1500 besökare per dag”. Det är enkelt att verifiera målet genom att använda det analys-/statistikverktyg som du förhoppningsvis har. Om du haft 1000 besökare har du inte klarat målet och om du haft 2000 besökare har du gjort ett strålande jobb. Mål behöver inte vara mätbara, men om du har möjlighet – sätt upp så många mätbara mål som möjligt. Det är väsentligt mycket lättare med sådant som går att mäta med hjälp av ett verktyg jämfört med ett mål i stil med att ”sajten ska förmedla en känsla av glädje”. Visst, det går att genomföra enkäter för att ta reda på besökarnas åsikter, men det är mycket svårare att mäta ”glädje” jämfört med ”1500”.

Med hjälp av ett bra verktyg kan du även titta på annat än det totala antalet besökare. Du kan t ex se vilka sidor som är mest besökta, vilka länkar som besökarna klickar på, vilka dokument som laddas ner mest mm. Du kan även se vilka webbläsare dina besökare har, vilken browser de använder osv. Dessutom är det möjligt att få en bra bild över hur besökarna rör sig på sajten, i vissa fall på ett väldigt grafiskt sätt med färgkodningar (beror på vilket analysverktyg du använder). Här kommer syftet in i bilden.

Om du har ett syfte att informera om X är det givetvis av största vikt att dina besökare hittar till X. Med få klick på länkar till X, eller om den tid som besökaren spenderar på sidan är låg är det dags att se över struktur och/eller innehåll. Kan du ändra namn på länkar? Skriva om texter?

Webbanalys är väldigt mycket mer än att titta på statistik. Det gäller att kunna dra korrekta slutsatser kring den information som analysverktyget levererar. Se till att vara påläst så att du förstår vad det är du ser. Annars vet du inte om du prickat in en tiopoängare eller missat helt.

Syfte + mål + mätningar = en bra början

Tillägg 091008: Bra exempel på mätning – Nordnet. Läs mer om hur på IDG.

En reaktion till “Hur vet du att du lyckats?

  1. Hej! tack för intressant läsning!

    Har du några bra tips på webbanalysverktyg? Sitter för tillfället och testar Google analytics, get clicky samt logaholic.

    mvh Hampus

    Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s