Användbarhet · Design · Shopping · Webbutveckling

Sony Ericsson vs Nokia – vem vinner kunden?

Jag funderar på att köpa ny mobiltelefon. I dagsläget har jag en Sony Ericsson, men nu funderar jag på en Nokia. En sak jag inte kan låta bli att göra nu när jag funderar på att byta till ärkerivalen är att jämföra hur de två aktörernas webbplatser fungerar för en presumtiv köpare

Sony Ericsson

Sony Ericsson har ny design på sin produktsida. Den lila färgen vet jag inte riktigt om jag gillar, men upplägget är rätt ok. Självklart har SE använt Flash för att visa telefonerna i listan. Nödvändigt? Njae. Snyggt? Tja. Användarvänligt? Nej.

Ända sen jag började använda Firefox för många år sedan har jag vant mig vid att alltid jobba med flikar. Jag öppnar olika flikar för att kunna jämföra information. Det går inte med den lösning som Sony Ericsson valt. Har de glömt bort det där med flikar?

Trots allt tycker jag ändå att listningen hos SE är rätt lyckad. Som användare får man en bra översikt, men förmodligen hade det varit möjligt även utan Flash. Måste förresten tillägga att den nya Support-avdelningen får ett stort plus. Väldigt överskådlig och rakt på sak. Snyggt jobbat!

Nokia

Nokia har haft samma design ett tag nu. Även här används Flash för att visa produkterna. Dessutom har Nokia valt att visa sina produkter i en frame. Jag trodde sånt var passé, men tydligen inte. Kan vara att Nokia-folket tänkt att sidan skulle bli för lång annars, men oavsett vilket tycker jag att den är under all kritik. Flash-scrollen krånglar och det är lätt att man använder sidscrollen istället. Vilket ju inte funkar eftersom scrollframen är flash och därför inte rör på sig det minsta…

Kan tyvärr inte säga så mycket om designen på Nokias produktsida. Varken ful eller snygg. Kul är den i alla fall inte. På den punkten vinner SE. Nokia har däremot  ett lite bättre urvalssystem med val kring mobiltelefonens funktionalitet och design. Nokia vinner även på en viktig punkt när det gäller att köpa mobiltelefon – de har en direktlänk till Nokia Shop för de telefoner som kan köpas direkt online. Mycket smart!

Sammanfattning

Så, vad blir slutresultatet. Tja, det är ju ingen självklar vinnare. Båda parter använder Flash på ett sätt som försvårar för användarna. Sony Ericsson är nog den snyggare av de två sajterna. Det hade jag nog inte trott för ett par år sen. Då var ju Nokia bäst på design. Men, ett stort MEN, Nokia har fattat att det i slutändan handlar om avslut, dvs köp. Bra där!

Varför är det så svårt att kombinera design och funktion?

En reaktion till “Sony Ericsson vs Nokia – vem vinner kunden?

 1. Intressant.. håller helt med angående Nokia-SonyEricsson !

  Det skulle vara intressant att höra vad du har att säga om tex http://www.android.com ?
  Google som i vanliga fall är långt framme, denna site känns något ”disney-clean”..

  Sen borde du ta och kolla på iphone..
  Tror nog att kriget kommer ligga mellan iphone-Android telefoner.
  Visst jag vet, Android är ett Operativ men jämförelsen är intressant..

  Gilla

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s