Web management · Webbstrategi

Arbetar ni optimalt med webben?

Tänkte fortsätta diskussionen kring det där med hur företagen arbetar – eller bör arbeta – med webben. Idag är det fortfarande fokus på det operativa arbetet. Delvis pga att det är lättare att ta beslut kring och driva det dagliga arbetet jämfört med att tänka strategiskt. Jag ska här försöka ge några tips och råd kring hur ni kan lägga upp arbetet.

En grundförutsättning för att bedriva ett väl fungerande webbarbete är att det finns en strategi. Eftersom ”webb” och ”internet” kan begränsa omfånget på strategin benämns den ”strategi för digitala medier”. Utöver de egna externa och interna webbplatserna omfattar den även det strategiska tänket kring aktiviteter inom sociala medier. Hur man ska använda sig av Youtube, Twitter, LinkedIn, Facebook, konsumentnätverk (t ex Cint) mm. Det är viktigt att inte begränsa sig kring de kanaler man själv har kontroll över utan även har en plan för andra kanaler där ens företagsnamn, produkter och tjänster kan diskuteras.

Förslag på upplägg för hur organisationenen ska fungera optimalt

 1. Styrgrupp
  Högsta beslutsfattare från kommunikation/marknad, IT, IR, HR, försäljning mm.
 2. Strategisk nivå
  Kravställande del av linjeorganisationen (IR, försäljning, kommunikation/marknad). Skapar kravbilder på webbplatsen gällande funktionalitet och innehåll.
 3. Taktisk nivå
  Innehållsutveckling/förvaltning – ”redaktion” och teknisk/funktionell utveckling/förvaltning – ”webmasters”. Tar fram tekniska kravspecar till IT.
 4. IT
  Uförare, eventuellt tillsammans med externa konsulter

Styrgruppen

Arbetar på hög, strategisk nivå. Gruppen ses ett par gånger per år och tar beslut om revision av strategin för digital medier. Styrgruppen ska bestå av representanter från hela verksamheten. Kommunikationschefen ”äger” strategin och är sammankallande, om det inte finns en chefsposition inom digitala medier.

Strategisk nivå

Här tas beslut och skapas kravbilder kring de utvecklingsprojekt och större förändringar som behöver göras på webbplatsen. T ex:

 • Ska vi satsa på sociala medier eller inte?
 • Bloggar, diskussionsforum, extranät?
 • Vilka behov har våra kunder/besökare?

Det är viktigt att analysera och följa upp webbstatistiken för att säkerställa att man följer de mål och syfte som är uppsatt i strategin och att nyutvecklingen sker i rätt riktning. Att satsa på något som inte stödjer verksamhetsmålen och inte efterfrågas av kunderna är inte värt att lägga pengar på.

Taktisk nivå

På den här nivån bedrivs det dagliga arbetet. Beslut som gäller förvaltningen av webbplatserna – både innehållsmässigt och tekniskt. De tekniska arbetet bedrivs antingen av den egna IT-avdelningen eller av externa konsulter.

Sammanfattning

För att lyckas på webben – inom digitala medier – krävs att man gör en större satsning än att bara säga ”vi behöver en webbplats”. Ju mer du tänker till före, desto lättare blir det senare. Säkra alla beslut på hög nivå och se till att det finns en stark vilja att driva igenom dessa. Begränsa dig inte till minsajt.se utan tänk steget längre och håll ett öga på vad som händer och sker runtom dig. Och – viktigast av allt – mål och syfte.

Punkt.

3 reaktioner till “Arbetar ni optimalt med webben?

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s