Användbarhet · Blogga · Webbkommunikation · Webbutveckling

Form vs funktion?

Jag hamnar då och då i diskussion med vänner och kollegor om hur webbplatser ska se ut och varför. För mig är enkelhet och klarhet A och O. En vän som läser till arkitekt fick höra ”dare to be simple” av en professor. Kan inte annat än hålla med.

Blev full i skratt när jag läste Simon Sundéns inlägg 10 anledningar varför sajter helt byggda i Flash oftast suger. Hade inte kunnat sagt det bättre själv. Flash var jättehäftigt när Balthaser Studios kom med sin sajt 1998, men det har hänt saker sen dess. Det räcker inte med att en webbplats är cool, den måste fungera för sitt syfte också.

Ett aktuellt exempel på – i mitt tycke – felanvänd flash är IBMs karriärsajt. Varför? Vad tillför Flash som inte ”vanlig” programmering kan åstadkomma?

Än en gång måste jag återkomma till det där med syfte och mål. Krångla inte till det för dina kunder/besökare. Om du vill att kunden ska fylla i ett formulär, se då till att ha en tydlig länk till formuläret. Trots att allt inte kan få plats på förstasidan är det möjligt att leda besökarna rätt på webbplatsen genom logiska namn på sidor/sektioner och att använda sig av en navigering som är lätt att förstå och använda.

Tänker inte tjata om max tre klick osv, men det finns en hel del kloka saker att tänka på. Jakob Nielsen har t ex en del bra information på sin webbplats. Lyssna inte för mycket på häftiga designers. Utgå från kunden/besökaren och vad du vill att han/hon ska känna och göra när de besöker din webbplats.

Krångla inte till det.

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s