Webbstrategi · Webbutveckling

Bygga hus utan ritning?

Har du någonsin tänkt tanken att bygga hus utan att ha en ritning? Kanske inte det smartaste man kan göra. Det är ju svårt att veta hur mycket material man behöver ha och hur rummen ska placeras och se ut om man inte planerat detta i förväg. För att lyckas krävs en detaljerad plan över hur allt ska sättas samman. Från grunden till taket. På rätt ställe.

Med detta i bakhuvudet – varför är det så många som mer eller mindre verkar chansa när det gäller att bygga upp en webbplats? Visst att man har en budget och en viss grundidé vad gäller innehåll och design, vilket ofta bygger på trycksaker och designen av dessa. Det som jag anser saknas är konkreta mål och ett specifikt syfte med webbplatsen. Luddiga formuleringar i stil med ”webbplatsen ska spegla vår grafiska profil och förmedla en känsla av X…” räcker inte.

– Vad ska vi uppnå med webbplatsen?
– Vad ska webbplatsen åstadkomma som inte andra kommunikationskanaler kan åstadkomma?
– Hur vet vi att vi har lyckats? Vad ska vi mäta och på vilket sätt?

Tre (fyra?) enkla frågeställningar, som tyvärr kanske inte alltid är så enkla att besvara. Om ni gör er besväret att verkligen tänka till kommer ni dock tjäna på det i längden. Oavsett om det handlar om tio sidor, eller hundratals, eller tusentals, måste man alltid veta varför man gör som man gör – innan man gör det.

Självklart finns det fler frågor att ta hänsyn till, men så snart man börjat tankeprocessen kring syfte och mål brukar dessa komma mer eller mindre med automatik. Tänk bara på att inte uppfinna hjulet igen. De mål som gäller för verksamheten som helhet gäller självklart även för webben. Försök att ”webbifiera” de övergripande målen så att de även går att applicera här.

Webbplatsen för det lilla företaget kanske ska fungera som ett sätt att informera om företagets tjänster/produkter, kontaktvägar mm. Den behöver inte innehålla mer än ett fåtal sidor. Ett mål för den lilla webbplatsen kan vara att kunderna ska ta kontakt via t ex ett webbformulär istället för att ringa in med sina order eller förfrågningar. På så sätt blir det lättare att samla upp och ha koll på kundernas beställningar. Med ett mål på x antal nya kunder per år, kan ett mätbart mål för webbplatsen vara att x % av de nya kunderna ska komma via webben.

Ju större företag, desto viktigare blir det att tänka till före. Här kan det gå att göra besparingar genom att använda webben på ett smart sätt. Är det möjligt att ersätta t ex tryckta kataloger med motsvarande webbkatalog istället? Det kan handla om betydande summor. För ett antal år sedan (2004?) var jag på ett seminarie med Sandvik som då hade gjort stora nedskärningar i den tryckta kommunikationen och istället satsat på att publicera informationen på webben. De sparade en miljon kronor. Årligen.

Sammanfattning

1) Fråga dig/er: Vad är syftet med webbplatsen?
2) Sätt upp mål baserat på de övergripande målen för företagets (eller organisationens) verksamhet
3) Sätt upp mätbara kontrollpunkter för att säkerställa att webbsatsningen är lyckosam

Lycka till!

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s