Sociala medier · Sociala nätverk · Web management · Webbkommunikation · Webbutveckling

Visst, du har alla verktyg, men kan du använda dem?

Idag är det många företag som tror att man måste ha en blogg, ett forum och möjlighet att länka till Facebook, LinkedIn m fl. Tekniken finns. Det är lätt att administrera och skapa nytt. Bara att skriva och så finns man, men sen? Oftast är det en dyr konsult som säljer in dessa ”måsten”, men vad ska man ha det till och hur ska det skötas?

Jag har mött en hel del kunder, konsultkollegor och andra som för fram vikten av att ligga i framkant vad gäller sociala medier. Det som jag brukar fråga mina kunder (och mig själv) är – ”varför?”:

Varför vill du/ni ha en blogg/ett forum?
Vilket behov hos mottagaren ska den/det fylla?

Här kan det bli en del harklingar och flackande blickar. Ja, det är tyvärr ofta så att det är ganskaenkelt att bestämma att man ska ha en blogg eller ett forum, men vad man ska använda dem till – det diskuteras inte förrän i ett senare steg, om frågan ens lyfts överhuvudtaget.

Den första frågan som den blivande bloggaren alltid ska ställa sig – en fråga som man egentligen kan ställa sig oavsett vad man ska göra – är ”varför?”, följt av ”vad ska jag/vi/kunderna få ut av detta?”. En blogg kan t ex vara en kanal för VD att föra ut sina personliga tankar om företaget och dess verksamhet. Dessa bör ha en personlig ton, för vem vill läsa samma ”corporate bullshit” som t ex kan återfinnas i årsredovisningen. Det gäller att hitta ett tonläge som tilltalar kunderna, eftersom de är målgruppen – uttalat eller outtalat. Idag är det inget ”nytt” eller ”coolt” med bloggar så innehållet måste kännas naturligt och intressant både för den som skriver och för de som ska läsa. Att skriva personligt och ”trevligt” funkar med ett par inlägg, men om det inte finns något mervärde – då kommer inte bloggen att bli särskilt välbesökt.

Diskussionsforum kan för företag ses som ett bra sätt för existerande och/eller blivande kunder att diskutera saker och ting som gäller verksamhet, produkter, tjänster mm. Jättesmidigt att få gratisrekommendationer och en massa glada tillrop. Eller? Vad händer om det dyker upp en massa negativ PR – vad gör man då? Det kan vara bra att ha en plan för hur man ska bete sig innan det brakar loss. Tänk på att allt som görs kommer att granskas i detalj av de som skickar in kommentarer och skriver nya trådar.

Ingen skulle tro att han/hon kan bygga ett hus bara för att man har en välfylld verktygslåda. Det är samma sak med webbmediet. Bara för att man kanske har ett CM-system med inbyggd funktionalitet för bloggar och forum innebär det inte att man kan bygga upp allt på en gång.

Det gäller helt enkelt att tänka efter före

1) Syfte/mål – gärna mätbart för att kunna göra uppföljningar
2) Organisation – vem uppdaterar och/eller övervakar?
3) Krismedvetenhet – hur agera om vi dränks med negativ PR?

Lycka till!

Kommentera gärna, tack!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s